AdSense

Kutyák és cicák együttélése

Minden a cicák neveléséhez, egészséges tartásához tartozó kérdést és választ várunk ebben a fórumban.

Kutyák és cicák együttélése

HozzászólásSzerző: admin » szer. jún. 16, 2010 10:59 am

Én kutyás vagyok. Mindíg érdekelt volna, hogy egy felnőtt kutyus elfogadhat-e egy kiscicát az otthonában.

Mit gondoltok?
Avatar
admin
Site Admin
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd feb. 23, 2010 11:13 am

Re: Kutyák és cicák együttélése

HozzászólásSzerző: lorelei66 » szer. máj. 04, 2011 1:06 pm

Nálunk a farkaskutyánk mellett tartottunk egy cicát is, akivel a kutyus nem jött ki túlzottan, de megtartották a tisztes távolságot :) később a cicának lett egy kiscicája. Az érdekes az volt, hogy a kutya sokkal jobban kijött az új jövevénnyel, mint a pici anyjával. Sokszor együtt is alszanak... :)
Avatar
lorelei66
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: szer. máj. 04, 2011 12:59 pm

Re: Kutyák és cicák együttélése

HozzászólásSzerző: Eperke » pén. máj. 13, 2011 8:09 pm

Nekem most születtek kiscicáim ezelött este,gyönyörű kiscicák lettek és nem sokára hirdetésre kerülnek(eladóan)!:)
Avatar
Eperke
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: pén. máj. 13, 2011 8:03 pm

Re: Kutyák és cicák együttélése

HozzászólásSzerző: Füli » vas. máj. 15, 2011 7:10 am

Nekünk lesz egy kiskutyánk aki júniusban jön , de fálek , hogy a 2 hónapra rá érkező kiscicánkal nem fog ki jönni. Tudnátok tanácsolni szoktatási tippeket és , hogy mennyire lesz utána tartós a barátságuk? előre is köszi: Füli :)
Avatar
Füli
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: hétf. jan. 31, 2011 8:36 pm

Re: Kutyák és cicák együttélése

HozzászólásSzerző: szane.andrea » hétf. máj. 16, 2011 8:14 pm

Szia Füli!

Nekünk mindig is volt kutyánk is macskánk is egyszerre és soha nem volt velük semmi gond.
Nálunk a kutya és macska barátok. Alapvető.
Volt olyan, amikor 21 cicánk és két kutyánk volt egyszerre. Teljesen problémamentesen.

Az a borzasztó egyébként, hogy legtöbbször már gyerekkorban belenevelik az emberbe azt, hogy a kutya és a macska nem szeretik egymást, valamint a sok eszetlen majom meg azzal szórakoztatja magát, hogy a kutyáját macskákra uszítgatja és persze, hogy mindenkibe az vésődik bele, hogy kutyát és macskát nem lehet, nem jó együtt tartani. Hát a nagy lóf...t! Már bocsánat a szóhasználatért, de rettentően idegesítenek az ilyen agyatlan dolgok. Minden csak nevelés ill. szoktatás kérdése. A kutya és macska alapvetően nem ellenségek, az ember teszi őket azzá.

Mindig a kutyán van a hangsúly a szoktatás szempontjából. Kölyökkutyával és kölyökcicával van a legkisebb gond, őket egyszerű összeszoktatni. Egy másik topicban, témában (ezen az oldalon) már írtam egy problémás esethez, ott komoly a gond.
Nálatok az a legfontosabb, hogy a kutyával tisztázzátok, a macska nem játékszer. Nem lehet kergetni, harapdálni, dögönyözni, stb. Békén kell hagynia. Érdeklődni fog iránta, borzasztóan kíváncsi lesz, és valószínűleg erőszakos is a maga módján. Előtte érdemes a kutyát megkajáltatni, pisiltetni (majd egy kis szünet az emésztés miatt), lefárasztani egy kis játékkal és utána bemutatni neki az új családtagot. Előtte a cicónak is hagyni kell időt, hogy szétnézhessen, megnyugodhasson (nem ajánlott rögtön a "mélyvízbe dobni" szegény cicát).
Az is fontos egyébként, hogy ahonnan jönnek az új lakók, ott milyen szoktatásban volt részük, volt-e ott alkalmuk találkozni esetleg kutyával ill. macskával és akkor és ott mi zajlott le.
Ha a kutyus nem látott még macskát, akkor vagy óvatosabb lesz (ez a helyzet akkor is, ha rossz élményei vannak), mert nem tudja, mi az, vagy még kíváncsibb, mint egyébként. Egyed és fajtafüggő is, amúgy. A macska pedig, ha látott már kutyát, nem fog halálra rémülni és fújni meg köpködni (feltéve, ha jó élménye volt). Ez szintén nagyon macskafüggő. A mieink már nagyok voltak, amikor megvettem a boxeremet és attól függetlenül, hogy volt már egy kutyánk, fújtak meg morogtak rá, hiszen idegen volt nekik. Egy hét alatt lehiggadtak.
Amikor összeengeditek őket, mindkettő legyen kéz alatt, kézben, szagolják meg egymást. Minkettőt simogatni kell, a kutyát a lehiggasztás miatt, a macskát, hogy megnyugodjon. Pár perc múlva, ha a kutyó már nagyon beleélné magát, akkor el kell őket egymástól szedni és a kölyköt le kell foglalni egy kis játékkal. A cicót meg sokat simogatni és nézze, ahogy a kutya mozog, játszik. Aztán megint össze lehet őket hozni. Ha a kutya túlzásokba esne pl. meg akarná "harapni", rátenni a mancsát, azt tiltsuk egy tarkó markolással, rázással és ezzel egyidejűleg szóljunk rá. Ezt persze a kutya méretének megfelelő erősséggel.
Az is fontos, hogy egyformán szeressük mindkettőt, ill. főleg a kutya ne érezze azt, hogy a gazdi jobban kedveli azt a szőrcsomót, mert az hátrányos lehet a kutya-macska kapcsolatra.
Következetesség mindenek felett, és a falkavezéri szerep maradéktalan betöltése a legfontosabb.
A boxerem, mikor még kisebb volt, tüzelt az egyik macskánk, ő meg fölé állt és "rágcsálni" kezdte a macska fülét, az meg persze, hogy hagyta, még tán élvezte is. Örült, hogy valaki foglalkozik vele, amúgy is pasihiánya volt. Mókás volt nagyon. Mindig tudta a kutya, hogy melyik tüzel és azokat macerálta, mert akkor hagyták magukat, egyébként nem foglalkozott velük.
Úgyhogy csak ügyesen a szoktatással, majd írj, hogy hogy haladtok.

Üdv
Andi
Avatar
szane.andrea
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: hétf. máj. 09, 2011 9:26 am

Re: Kutyák és cicák együttélése

HozzászólásSzerző: pontyoka@gmail.com » kedd máj. 17, 2011 10:57 am

Sziasztok!

Bár a témához nem igazán kapcsolódik, de érdeklődni szeretnék, hogy kinek van kiscicája.
Még pedig azért mert nekem van egy eladó cica lakom.
Debreceni vagyok és már sajnos nincs cicám 12 évig volt velem és imádtam. Szóval ha valakit érdekel akár itt a fórumon vagy az ismerőseitek között légyszi írjatok a pontyoka@gmail.com-ra.
Raktam fel képet!
Írjatok!!!!!!!!
Csatolmányok
05-13-11_093539.jpg
05-13-11_093539.jpg (23.41 KiB) Megtekintve 1227 alkalommal.
Avatar
pontyoka@gmail.com
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd máj. 17, 2011 10:40 am


Vissza: Cicás kérdések és tanácsok

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég

cron