A kölyökmacskák etetése

Kiskutya.hu

A cicus beszerzése után minden gazdinak az a legnagyobb problémája, hogy mivel és hogyan etesse kedvencét, és bevallhatjuk őszintén, nincs is könnyű dolguk, főleg a kezdő tulajdonosoknak. Az alapvető tudnivalók birtokában biztosak lehetünk abban, hogy cicánk megfelelően lesz táplálva.


A kölyökcicák táplálásánál nagyon körültekintőnek kell lennünk. A kölykök kb. 6 hetes korukig anyatejen élnek, kiegészítve szilárd táplálékkal, de 6 hetes korukig az anyatej a fő táplálékuk, abból hozzájutnak az összes szükséges tápanyaghoz.

A cicusunk 6 és 8 hetes kora körül kerüljön hozzánk, 10 hetes kora előtt még nem lesz képes gond nélkül száraztápot tenni, ezért vagy nedves eledellel, konzervvel etessük, vagy puhítsuk meg a száraztápot számára, a legjobb, ha forró vízben áztatjuk egy kicsit. Az áztatást nagyobb cicáknál is kipróbálhatjuk, akik nem rajonganak annyira a száraztápért, mert a vízzel illatanyagok szabadulnak fel, amitől vonzóbbá válik a cicus számára az étel.

Az etetések száma is fontos, és főleg életkortól függ. A legjobb, ha 6 hónapos korig naponta 3-4-szer etetjük a kiscicát, 6 hónapos kor után átállhatunk a napi 2 etetésre. A cicák szeretik a megszokott dolgokat, így, ha egy étel bevált, azon ne változtatassunk, illetve próbáljunk mindig ugyanabban az időben etetni. Az etetés nyugalmas helyen történjen, ha van másik cicánk is, akkor figyeljünk rá, hogy az idősebb cica, ne egye meg a kölyök ételét, mert a kicsik étele mindig nagyobb energiatartalmú és ez az idősebb cicáknál elhízáshoz vezethet. Az etetőtálat próbáljuk a cicavécétől minél messzebb elhelyezni, mert a cicák nagyon nem szeretnék a vécéjük közelében enni.

Mindig a legnagyobb dilemma szokott lenni, hogy száraztáppal, nedves eledellel, vagy házi koszttal jobb-e etetni a cicát. A nedves eledel nagyon fiatal korban a legelőnyösebb, mert akkor még nincs olyan erős foguk a piciknek, hogy gond nélkül rágják el a keményebb falatokat. A konzerv nagy százalékban tartalmaz vizet, így a cica folyadékigényét is nagyobb részben fedezi, de, ha cicánk nem fogyasztja el időben a számára felkínált konzerveledelt akkor legkésőbb fél óra múlva vegyük el előle, és egy óránál hamarabb ne is kínáljuk meg ismét.

Száraztápokkal is lehet változatosan etetni a cicánkat. Nagyon nagy a választék a piacon, életkortól, fajtától, mérettől, tartási körülményektől függően gyártanak már tápokat. A legpraktikusabb és a legegyszerűbb etetési mód a száraz táppal való táplálás. A cicák alkalmatlanok arra, hogy rövid idő alatt nagy mennyiségű eledelt elfogyasszanak, de száraztáppal megoldható, hogy nagyobb adagot teszünk a cicus tálkájába, és ő pedig be tudja magának osztani, akkor eszik belőle és annyit, amennyi jólesik neki.

Sok ember esküszik arra, hogy házi koszttal táplálni a legjobb a cicát. A választás teljesen a gazdin múlik, de a házi koszt nem maradékokat jelent! Ha a mellett döntünk, hogy magunk főzünk cicánknak, akkor nagyon tisztában kell lennünk, hogy milyen tápanyagokból mekkora mennyiségekre van szüksége a cicának. Nem megoldhatatlan feladat, és a cicának valószínűleg nagy örömet fogunk okozni a frissen készített ételekkel. A cicának is fehérjére van a legtöbb szüksége, húsevő, így nem szerencsés csak növényi eredetű táplálékkal etetni. Nyers húst sose adjunk a cicának!

A legbiztosabb az, ha nem variáljuk az ételeket, álljunk rá egyféle etetési módra, mert a cicák emésztőrendszerét is elég könnyen meg tudjuk terhelni, főleg a kölyökmacskák emésztőrendszere gyenge még, mivel immunrendszerük fejlődésben van, és ennek nagy része a bélrendszerben található. Ha megtaláljuk cicánk életkorának és egészségi állapotának megfelelő eledelt, akkor biztosak lehetünk abban, hogy hosszú és egészséges életet fog leélni mellettünk!

Soós Kata

 

Hozzászólások

Aekron

2011-12-27 19:31:18
Sziasztok!

Engem a macskák házi koszttal történő táplálása érdekelne leginkább! Pontosan mivel lehetne etetni őket?
 
 

Herke Mariann - Soós Katától kérdeznék :)

2012-05-30 14:20:07
avatar
Kedves Kata!

Miért is ne adjunk a cicánknak soha nyers húst?
Csak mert hogy húsevő állatról van szó,és ha sikerül megfogniuk a rágcsálókat meg a madarakat,etc nyersen fogyasztják ezek a kis ragadozók.
A mamacica már 5 hetes koruktól próbálja megismertetni a picikkel a fentebb említett állatkákat,ezzel elősegítve a leválást.
Gondolom,arra gondoltál,hogy egy bizonyos korig -kb 5-6hónap- ne adjunk a kiscicáknak nyers bolti húst,ellenben nyers disznóhúst tényleg soha,még nagyoknak sem.
Jól értettem?
Kiscicák leválásakor 4hetesen nekem nagyon bejött az 1.hétre 1/3főttkrumpli + 1/3főttrépa + 1/3 valamilyen főtt-darált húsféle,vagy főtt hal,vagy főtt tojás + 1/1k.k. szűz olívaolaj/fő,pici ételízesítő és csipet cukor,némi főzőlé.A 2.hétre ugyanez,csak kevesebb + darált juniorropi + több főzőlé.A 3.hétre 1/3 főtt dolgok + 1/3 darált juniorropi + 1/3konzerv.A 4.hétre 1/3 darált juniorropi + 2/3 konzerv.Innen már könnyű Közben mindig előttük a ropi és a friss víz.Ettől nagyon jól fejlődnek,és erős lesz a szervezetük,és jó az emésztésük.
Ja,én 4féle konzervet és 4féle juniorropit adok,mindennap mást.
Mi sem ennénk meg mindennap ugyanazt...
 
 

Tamaskó Józsefné

2012-08-16 20:13:32
avatar
Egyetértek az előttem szólóval, hiszen ragadozó állatról van szó, igenis szükségük van a nyers húsra. Ettől csak jobban fognak vadászni is.
Mi rendszeresen adunk nekik csirkenyakat, eddig minden cicánknál ez volt a kedvenc. Ezenkívül csirkemáj, csirkezúza, nyesedék, hűvösebb időben főtt csirkecomb vagy szárny. Tészta vagy sült tojás alutasakos eledellel, főtt tojás, panírozott hal, virsli....szóval rengeteg étel közül lehet választani. Emellett természetesen kapnak konzervet is, és időnként száraz eledelt.
 
 

Attila

2013-10-07 19:02:18
avatar
Kedves Kata! Egy menhelyről fogadtam be egy cicust.Száz ember száz félét beszél.A cicus egy hete van nálam,de már nagyon feloldódott.Az etetéssel kapcsolatban kérdeznék.Milyen húst adhatok neki leginkább?Igazából mindenért megőrül,de a neki legegészségesebbet szeretném biztosítani.Köszönöm-Attila
 
 

Birinyi Flóra - Itatás és az edények tisztítása

2014-08-09 17:24:32
Kedves Kata!
Az én cicám nem rég lett öt hónapos, és már nyolc hetes kora óta nálunk lakik. Azóta nagyrészt mindig a kutyák vizét issza, pedig naponta többször cseréljük a saját tányérjában is a vizet. Ez miért van így? Esetleg lehet a nagyon szoros kapcsolat jele is?
A másik kérdésem az, hogy körülbelül mennyit kell innia egy ilyen korú cicának naponta? Minden nap látom inni mind a két tálból is, de nem tudom pontosan ez elég-e?
Az utolsó kérdésem az volna, hogy egyszer olvastam, hogy ha az etetőedényhez túl közel tesszük az itatótálat akkor a benne lévő vizet szagtalan tápláléknak hiszi a cicánk és nem fogja érdekelni. Igaz ez az állítás?
Nagyon köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel: Birinyi Flóra
 
 

Birinyi Flóra - Etetés

2014-11-04 10:54:38
Kedves Kata!
Azt szeretném kérdezni, hogy jó-e, hogyha házilag készítem a cicám ennivalóját és mellé táppal és konzervvel is etetem? Például szoktam csinálni a cicámnak egy kis pempőszerűséget, ha nincs otthon konzerv:egy fél pohárnyi forró vízben megpuhítok egy maréknyi tápot, egy kanállal összetöröm a szemeket, majd elkeverem egy kiskanálnyi kacsazsírral. Megvárom amíg elhűlik, és odaadom a cicának a felét. Majd a másik alkalommal amikor éhes lesz odaadom a másik felét is.
Üdvözlettel: Birinyi Flóra
 
 

Ferenci Anna - A cica ehet csontot

2016-07-09 11:51:32
A kiscica hány hetes korába ehet csontot?
Egyáltalán ehet csonotot?

Üdvözlettel Ferenci Anna
 
 

Ferenci Anna

2016-07-09 11:52:28
 
 

Farkas Filotás Zsófia - Igen

2016-07-14 11:03:33
Igazad van Kata!

tényleg ne adjunk a cicának nyers húst mert nem tesz neki jót
 
 
!Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!   Lépj be!       Regisztrálj!    
 
Joomla SEF URLs by Artio