Cica az új otthonában

Kiskutya.hu

Ha elérkezett az idő, hogy végre hazavihetjük cicánkat, néhány fontos dolgot tudnunk kell, és fel kell készítenünk magunkat és az otthonunkat arra, hogy a kiscicának minél gyorsabban menjen a beilleszkedés, és minket se érjen meglepetés. Egy gyors leltárt készítettünk a legfontosabbakról ...


Egy kis nyugalom

A lehető legfontosabb, amit tudnunk kell, hogy a kiscicának nyugalomra van szüksége, amikor megérkezik új otthonába. Már a hazafelé úton próbáljuk minél kevesebb stressznek kitenni a kölyköt. A legjobb megoldás, ha megkérjük a tenyésztőt, hogy amíg eléri a kölyök azt a kort, amikor elhozható, addig szoktassa hozzá a macskaszállítóhoz, mert abban hazavinni a legbiztonságosabb és a legfeszültségmentesebb megoldás. Ha hazaértünk intézzük úgy, hogy ne sürgölődjön a család összes tagja a kicsi körül, mert attól nagyon megrémülhet. Legjobb, ha csak a gazdi személyével kettesben teszik meg az első lépéseket.

Valamit enni kell …

Napokkal azelőtt, hogy a cicus hazaérkezik érdemes beszerezni neki pár dolgot. Érdeklődjön a tenyésztőnél, hogy milyen ételt kapott nála a cicus. Az a legjobb, ha ezen egy ideig nem változtatunk, mert a hirtelen táplálékváltás megviseli az emésztőrendszert. Sok helyen a tenyésztő ad a megszokott ételből legalább 1 hétre valót az új gazdinak, ez általában száraz táp szokott lenni, de, ha kaptak nedves eledelt is a kicsik, akkor érdeklődjünk a típusról és a márkáról, hogy olyat tudjon vásárolni.

Egy kis leltár

Érdemes pár játékot, esetleg kisebb macskabútort is beszerezni. Az, hogy mennyire fogja ezeket egyből használni a cicus attól függ, hogy hozzá volt-e szoktatva az előző helyén. Ha egyáltalán nem, akkor nekünk kell megmutatni neki, hogy hogyan leli örömét a játékban. Egymagában is képes feltalálni magát a cicus, de többre értékeli a gazdival közös játékot, a beilleszkedés időszakában nagyon fontos a folyamatos kontaktus.

Etető, itatótálakat is szerezzünk be, legalább hármat, a víznek, a száraztápnak, és a nedves eledelnek. Fontos, hogy tiszta, friss víz mindig legyen cicánk előtt. Az etetések fél éves korág legalább naponta háromszor történjenek. Fél éves kor után át lehet állni egy reggeli és egy esti etetésre.

Az alvóhely

Még mielőtt haza hozzuk a cicánkat legyen elképzelésünkről arról, hogy hogyan és miben szeretnénk altatni a kis kedvencünket. Én mindenképpen lakásban javaslom a cicus tartását! Ez nem jelenti azt, hogy, ha kertes házban lakunk, nem járhat majd ki a szabadba, de egy aprócska, nagyon sok gondoskodást igénylő, törékeny kiskölyköt nem szerencsés kint hagyni a kertben éjszakára. Szerezzünk be a cicánknak valamilyen macskaágyat, ami lehet egy egyszerű párna, vagy kosárka, de ennél komolyabbakat is kaphatunk szakboltokban. A cicák szeretnek a magasban pihenni, ezt vegyük számításba, amikor elhelyezzük a lakásban a fekhelyét. Ha nem szeretné a számára kijelölt alvóhelyet, akkor játszunk vele az ágyában, vagy adjunk neki finom falatokat, amikor próbáljuk beleszoktatni, hogy pozitív élmények érjék a helyén.

Tiszta cica

Tisztálkodásra alkalmas szerekről se feledkezzünk meg! Ez főleg akkor fontos, ha hosszúszőrű cicát választottunk. Nem lehet elég hamar elkezdeni a szoktatást a szőrápoláshoz! Minél kisebb korban kezdjük el fésülgetni a kiscicát, nagyon fontos, hogy türelmesek legyünk, szánjunk rá időt, mert kapkodással vagy esetleg idegesen egy egész életre megnehezíthetjük a saját és cicánk életét is. Vannak olyan cicák, akiknek az ápolását mi otthon nem is tudjuk elvégezni, hanem kozmetikusra kell bízni ezt a feladatot, ha ilyen cicánk van, akkor javaslom a kozmetika minél hamarabb meglátogatását szoktatás céljából!

A doki

Ami még fontos, hogy legyen egy megbízható állatorvosunk! A cicával pici korában végig kell csinálni az oltási programot, és utána ismétlő oltásra kell vinnünk egy évben egyszer, amikor megkapjuk a cicust, az oltási könyvét is kézhez kell kapnunk!

Ha bármilyen kérdésünk van, akkor az állatorvosunktól vagy cicus tenyésztőjétől megbízható tanácsokat kaphatunk!

Soós Kata

 

Hozzászólások

ruzsinkó ádám

2012-08-23 12:15:16
avatar
tetszik
 
 

Horvath Orsolya

2013-09-23 20:11:01
Hogy lehet egy cicát szoba tisztává tenni ?
 
 

zombori hajnal

2013-11-23 21:18:20
avatar
Ha be zárod pici helyre pl fürdő szoba,és be teszed az almot.pár nap és szoba tiszta.
 
 

Birinyi Flóra - Nyaralás és az alvóhely

2014-08-11 10:24:53
Kedves Kata! Mit kell csinálni a cicával ha nyaralni megyünk, lehet-e magunkal vinni és kiereszteni a vidéki házunknál? (Úgy értve, hogy csak a lakásban lenne bent, a kertben nem mászkálhtna.)Vagy jobb ha megkérünk valakit, hogy vigyázzon rá amíg távol vagyunk?
Szeretném még megtudni, hogy ha több helyen van a házban alvóhelye a cicusnak az jó-e? Ezt olyan helyzetekre gondoltuk ki, ha például én bemegyek aludni a szobámba és a cica szeretne együt lenni velem, vagy én a cicával, akkor ne kelljen neki is az ágyban aludnia. Ami engem nem nagyon zavar, mert tiszta cicáról van szó, de mivel a macskák szabad lények jobb ha máshol is tud aludni. Meg a nyári rekkenő melegben nem is szerencsés összebújva aludni.
Köszönöm szépen a segítséget a cicámmal együt!
Üdvözlettel: Birinyi Flóra
 
 

Vass Alexandra - Felv/FIV/FIP

2014-04-27 18:59:45
Kedves Kata!

Hogyan tudnék megbizonyosodni arról,hogy a befogadandó cica nem fertőzőtt Felv/FIV/FIP vírusok valamelyikétől?

Köszönöm előre is!
 
 

Szűcs Roxána - szia

2014-07-08 13:40:40
avatar
Kedves Kata!


Kaptam egy 6 hónapos cicát és nem tudom, hogy meddig kell vinni állatorvoshoz beoltatni
 
 

Sala Réka

2014-08-12 17:11:01
avatar
 
 

Birinyi Flóra

2014-11-04 11:01:31
 
 
!Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!   Lépj be!       Regisztrálj!    
 
Joomla SEF URLs by Artio