Hogyan szerezzünk be egy cicát?

Kiskutya.hu

Mielőtt hazavisszük családunk legújabb tagját, fontos átgondolnunk pár dolgot. Egy új jövevény mindig nagyon nagy felelősség, de, ha vállalni tudjuk, hogy megadunk neki mindent, amire szüksége van, akkor egy kiscica érkezésénél nincs is nagyobb boldogság az újdonsült gazdinak!


Milyen cicát szeretnénk?

 Az első és legfontosabb dolog, hogy eldöntsük, milyen kiscicát szeretnénk magunkhoz venni. A választék igen nagy, ha fajtatiszta cica mellett tesszük le a voksunkat, akkor mindenképpen tenyésztőtől szerezzük be a kiscicát. Egyre több kennel van, ahonnan beszerezhetjük a kiválasztott fajtájú , papírokkal rendelkező kölyökmacskát, és a megbízható tenyésztők nagyon sokat tudnak nekünk segíteni, hogy a megfelelő egyed kerüljön hozzánk, így bízhatunk abban, hogy kiegyensúlyozott, egészséges  társunk lesz hosszú évekig.

Sokan választanak „házi cicát”, őket a legkönnyebb beszerezni, de általában nem tudhatjuk, milyen kinézete, személyisége, egészsége lesz a cicusnak, sok odafigyelést igényelnek, mindenképpen javasolt őket minél hamarabb ivartalanítani.

Ha nem számít a fajta, illetve a kinézet, és a segítő szándék vezéreli, akkor menhelyről is választhat társat magának. Rengeteg cicus várja, hogy szerető gazdira találjon, és nagyon hálásak maradnak egész életükben, ha valaki hazaviszi őket.

Mire kell figyelni?

Bármelyik lehetőséget is választjuk cicánk beszerzésére, pár dologra oda kell figyelnünk!

Ha már tudjuk, hogy megyünk megnézni a kölyökmacskákat, akkor érkezésünk után nézzük meg, hogy milyen körülmények között vannak tartva a kölykök. Ha tiszták, szőrük fényes, nem gubancos, élősködőktől mentes, szemük, fülük tiszta, akkor ezt a részt ki is pipálhatjuk.

A cicáknak ébernek, érdeklődőknek kell lenniük a látogatókkal, ne ijedjünk meg, ha nem minden kicsi szalad egyből az ölünkbe, vannak kicsit visszahúzódóbb cicák is, ami nem feltétlenül jelent gondot, és általában otthon, az új környezet megszokása után maradéktalanul elmúlik.

Ha megoldható, akkor nézzük meg az anya és apa cicát is. Kérdezzük meg az eladót, hogy milyen a természetük, hogyan viselkednek, volt-e bármikor valamilyen betegségük, mert ezekből következtethetünk a kicsik jellemére és egészségére.

Ha otthon van már másik kedvencünk…

Nagy körültekintést igényel annak a kérdésnek az eldöntése, hogy már meglévő cicánk vagy kutyánk mellé jó ötlet-e egy új jövevényt hozni. Ez nagyban függ a meglévő kedvenc jellemétől, temperamentumától, korától, egészségi állapotától.

Ha úgy érezzük, hogy jót tenne kedvencünknek egy társ, először ezeket a támpontokat gondoljuk végig, mert jól átgondolt döntéssel tehetjük csak a legjobbat a régi és új kedvencnek egyaránt.

Általában a fiatal egyed mindig könnyebben elfogadja a kölyköt, mint egy idősebb cicus vagy kutyus. Ez nem törvényszerű, mert rengeteg olyan esetről lehet hallani, hogy egy idős állat mellé hozott kölyök megfiatalította, aktívabbá tette az idősebb kedvencet, így hosszabb ideig megőrízve annak egészségét. Viszont, ha idősebb kedvencünk beteges is már, akkor mérlegelnünk kell, hogy gond nélkül el tudná-e viselni, ha élete felborul egy kicsit.

Ha a meglévő kedvenc nyugodt és higgadt, akkor általában semmi gond nem lehet a fiatalabb beilleszkedésével. Ha kicsit hevesebb a régi kedvencünk, akkor sem kell megijednünk, megfelelő szoktatással minden el tudunk érni, és rövid időn belül tökéletesen össze szokott párost fognak alkotni a kedvenceink.

 

Soós Kata

Hozzászólások

Apagyi Viktor - Ha otthon van már másik kedvencünk

2011-10-13 15:13:29
Szia!
Egy fiú cicánk már van otthon fél éves, a kérdésem : számít milyen nemű cicát hozunk mellé barátnak?
 
 

Bartyik Vilmos - "Egy fiú cicánk már van otthon fél éves, a kérdés

2013-04-05 21:59:18
avatar
Jézusom ha nincs ivartalanítva és egy másik kandúrt teszel mellé megöli valamelyik a másikat! Ha meg nincs kiherélve és egy nőstényt teszel mellé állandó gondod lesz a kölykök elhelyezésével.
 
 

Lala - etetés

2013-04-28 13:18:08
Szia!
Légyszíves segíts már abban ,hogy egy nyolc hetes kiscicának akit elhozok, egy nap mennyit és hányszor kell neki enni adni?
 
 

fanni - gj

2013-07-18 14:23:23
avatar
Hát egy nap kb.3-szor de ha éhes akkor többször is lehet
 
 

Birinyi Flóra - Kutya macska barátság

2014-11-04 10:12:33
Kedves Kata!
Nekünk amikor megérkezett a cicánk egy kutyánk volt, aki négy éves.A cicánk nyolc hetes volt. Az első négy napban még külön kellett tartani őket, de utána teljesen jól érezték magukat együtt. Egy hónapja érkezett egy kiskutya hozzánk, akkor a cicánk három-négy hónapos volt. Ők ketten is szeretik egymást. Az időssebbik kutyánk sokszor megvédte a cicát, de a kicsivel is játszott. Lehetséges, hogy azért lettek ilyen jó barátok, mert a kutyus is segített a szoktatásban?
Üdv, Birinyi Flóra
 
 

Vaszi Tünde - Kutya és cica barátság

2015-01-31 12:47:13
avatar
Nekem a kutyusom 2 éves lesz, aki kicsiként szerette a cicákat és bújt, most meg kergeti és meg akarja őket ölni. Nem tudom, miért csinálja, pedig kislány a kutyus és alacsony termetű.Nagyon szeretnék tartani cicát, de nem merünk. Valaki tudna tanácsot adni?
 
 

Eder Kriszti - cica

2017-04-11 19:35:00
Honapok ota probalok gazdat talalni egy kb.1 eves cicanak. Lakoparkban lakunk, koltozeskor hagytak a kertben. Fszt- i teraszunk van, mi etetjuk, de allergia miatt befogadni nem tudjuk. Nehany lako es a gondok kidobalja az etelet, nagyon felek, elvitetik vagy megmergezik. Ha barkit ismersz, akinek kellhet, kerlek szolj, Pesten lakunk.
A cica baratsagos, gyerekszereto.
 
 
!Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!   Lépj be!       Regisztrálj!    
 
Joomla SEF URLs by Artio